Развоят ще се случи извън сградата на Висшия съдебен съвет (ВСС)

...
Развоят ще се случи извън сградата на Висшия съдебен съвет (ВСС)
Коментари Харесай

Иван Брегов за ареста на Ибрямов: Сготвен е, депутатите да обърнат внимание на случая

Развоят ще се случи отвън постройката на Висшия правосъден съвет (ВСС) и е от изключителна важност кои ще са партиите в 51-вото Народно събрание и то в какво процентно съответствие. Това сподели пред БНР Иван Брегов от Правната стратегия на Института за пазарна икономика във връзка с номинацията на Борислав Сарафов като единствен претендент в процедурата за избор на основен прокурор.

" В този състав на Висш съдебен съвет е потвърдено, че той е напълно предразположен на политическо въздействие, да не кажем, че напълно следва партийните платформи и чувства за това кой би трябвало да поеме висшите постове в правосъдната власт ", разяснява той.

По думите на Брегов в предишни сформира на Висш съдебен съвет е следено по какъв начин " политическите зависимости доста бързо се трансформират към мощните на деня ": " Имам възприятието, че в този момент се използва инерцията за сегашния вид въздействие да бъде осъществен при избора и на този основен прокурор ".

Юристът изрече мнение, че искането Конституционният съд да пояснява параграф 23 (който споделя, че Висш съдебен съвет с изминал мандат не може да прави избор на основен прокурор и на ръководител на Върховния административен съд) от Преходните и заключителни разпореждания в шестата корекция на Конституцията е " единственият вероятен процедурен метод да се потърси прекъсване на процедурата (за избор на основен прокурор и на ръководител на ВАС), която беше спряна към този момент един път още веднъж с запитване до Конституционен съд през юни предходната година ": " Аз обаче имам друг мироглед за този параграф. Вече Конституционен съд се е произнесъл всъщност с решение номер 13 от юли месец тази година. Параграф 23 имаше задачата да преуреди Висш съдебен съвет след разделянето му на два Съвета - прокурорски и съдийски. Това беше оповестено от Конституционен съд за противоконституционно. Вече параграф 23 няма какво да урежда самичък по себе си ". 

Според него, ако Конституционен съд почете вероятно искане и допусне разглеждането на параграф 23, " тогава е в преценка на Висш съдебен съвет дали да спре процедурата ". 

В предаването " Хоризонт за вас "  Иван Брегов насочи зов към кандидатите за народни представители, а някои от тях са и сегашни депутати, да издигнат тематиката " Джейхан Ибрямов ": " Защото те ще бъдат идващите, които ще бъдат сготвени по същия този модел, по който Джейхан Ибрямов е приготвен ".

" В правосъдната системата трайно и поредно се купува безмълвие по два канала - единият е понижаване на натовареността или поощряване на фиктивната такава, а другият е посредством възнагражденията и бонусите, така наречен хайверена корупция ", разяснява още Брегов по отношение на решението на два правосъдни състава, удостоверили, че няма проблем в задържането на Ибрямов, за което конституционалисти изрекоха подозрения. 


СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР